maandag 28 maart 2011

Mijn baby's zijn geboren!!

Ik noem mezelf graag een kruidenvrouwtje, hoewel die naam me nog niet echt hoort toe te komen. Ben nog erg aan ’t leren te werken met kruiden op de juiste manier. Maar, ik ben op weg. Ik heb een kruidenboekje met alle kruiden te vinden op deze aardbodem met beschrijving hoe deze kruiden optimaal te gebruiken. En vooral te weten wat niet bij elkaar kan. Een gerecht staat of valt bij de juiste keuze en dosering van kruiden.
Ook, ben ik erg verminderd met het gebruik van zout. Om toch gerechten op smaak te maken, gebruik ik in de plaats daarvan, zoveel mogelijk aromatische kruiden om toch geen smaakverlies te leiden!
Om mezelf wat meer te verdiepen in de kruiden, en omdat verse kruiden altijd de beste keuze zijn, heb ik zelf kruidenzaadjes gekocht. Natuurlijk heb ik ze ook gepland. En sinds deze week beginnen m’n kleine vriendjes te groeien! EUREKA!
De peterselie was de eerste die zin had om zich te laten zien. Het is misschien leuk om wat te vertellen over de peterselie.



Eigenlijk mag je de peterselie nooit meekoken. Hierdoor verliest hij smaak. De peterselie moet je dus altijd aan het gerecht toedienen vlak voor het serveren. Iets wat ik jaren lang verkeerd heb gedaan.. Ik dacht altijd: Alles bij elkaar en hoppatee! Ik vroeg me altijd af hoe het kwam dat ik er zoveel in moest gooien om wat te proeven. Dit is dus de reden.
Peterselie heeft een beetje een fris/milde smaak. Vaak wordt de kruid in combinatie met knoflook gebruikt om wat tegenwicht te geven. Ook in kruidenboter vind je vaak samen met knoflook de peterselie.
Leuk om te weten, is misschien, dat er van peterselie ook kruidenthee wordt gemaakt. Dit vooral om farmacologische redenen. Het zou goed zijn voor de functie van de nieren en ook de Indianen gebruiken het ter versteviging van de urineblaas. De thee wordt ook aangeraden voor een te hoge bloeddruk en het wordt zelfs gebruikt als menstruatieopwekkend middel. Je ken ’t maar weten he!
En ohja. Als je de peterselie laat groeien in de buurt van rozen, de peterselie dan in je haar wrijft, zou je haar er steviger van moeten worden.
En, ben je je sproeten beu? Dan smeer je het gewoon dagelijks op je gezicht en zouden ze moeten verdwijnen! Dan moet je het natuurlijk wel eerst even in een lotion verwerken…
Deze erg onwaarschijnlijke voorbeelden kan ik wel weer versterken met een voorbeeld wat iets realistischer is, namelijk het kauwen op een peterselieblad verminderd de stank in je mond na het eten van knoflook.
Wie zegt dat koken saai is, kan altijd nog op andere manieren creatief met voedsel worden!

BIESLOOK. Niet mijn favoriete kruid. Erg lekker in zelfgemaakte knoflook, maar verder gebruik ik het weinig. Toch heb ik ook zaadjes voor de bieslook geplant. Bieslook is familie van de lookplant. Hij hoort dus bij knoflook, maar ook bij de ui en de prei. Erg aromatische groenten. Leuk om te weten: bieslook wordt ook wel ‘pijpgras’ genoemd. Apart?



Vanaf eind maart kan je deze kruid gaan zaaien. Een bieslook plant kan buiten jaren blijven staan. Dan moet je hem echter wel af en toe op een andere plek zetten. Bijen zijn ook dol op bieslook trouwens!
De dunne stengels van de bieslook zijn het beste. De dikke stengels kunnen soms nogal taai zijn. Bieslook wordt over het algemeen gebruikt in salades, ragouts, kruidenboter, sauzen en dressings. Net als bij de peterselie, verdwijnt de smaak wanneer je hem meekookt, bakt of frituurt. Op het laatst bijvoegen dus. Bieslook en peterselie gaan trouwens ook heel erg goed samen.
Creativiteit moet je ook niet te ver laten gaan met bieslook. De bolletjes aan het uiteinde van de stengels van de bieslook kan je beter niet opeten. Ze hebben een hallucinerende werking. Ze veroorzaken ernstige concentratie en erectiestoornissen na consumptie.

Oregano. Ook wel bekend als Wilde Marjolein. Is ook een kruid die ik gepland heb. Een kruid die ik vooral kende uit de Italiaanse keuken. Maar ook in de Griekse keuken wordt ie veel gebruikt. Oregano heeft een sterke geur die je na een aantal keer ruiken snel herkend. Hij is kruidig en een beetje zoet tegelijk.



In pizzakruiden vindt je deze kruid altijd terug. Ook is oregano samen met de chilipoeder het belangrijkste kruid in een traditionele chili con carne.
Ik vind hem persoonlijk ook heerlijk in een kruidenboter.

Basilicum is mijn vierde kruid die zich begon te laten zien in mijn potje. Iedereen moet de traditionele combinatie tomaat-basilicum kennen. In de Italiaanse keuken wordt basilicum veel gebruikt in combinatie met de tomaat. Denk aan pastasauzen e.d.



Interessant om te weten is dat na wetenschappelijk onderzoek (dierproeven om echt eerlijk te zijn) is gebleken dat na inname van grote hoeveelheid basilicum, de kruid kankerverwekkend is. Dan hebben we het wel over een inname van 100 – 1000 keer meer dan de te verwachten inname. Gedoseerd gebruik van basilicum is dus niet kankerverwekkend.
Dit wil trouwens niet zeggen dat de basilicum niet deugt. In traditionele geneeswijzen kwam men tot het oordeel dat basilicum een behandelmethode is voor: artritus, bronchitis, verkoudheid, koorts, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria, slangenbeten, buikpijn en overgeven. Niet zomaar een plantje dus! Maar voordat je een overdosis basilicum gaat innemen na 1 van bovenstaande kwaaltjes, zou ik toch eerst even een dokter raadplegen.

1 opmerking: