maandag 14 maart 2011

Fishtower: Vislasagna

Mijn eerste recept is een feit! Dit recept heb ik van smulweb, een heerlijke vislasagna die erg populair stond aangeschreven op de site.
Ik heb veel van dit recept overgenomen, maar als sausliefhebber, heb ik de saus toch wat anders aangepakt.

We kennen allemaal de orginele Italiaanse lasagna. Over het algemeen zijn lasagna's niet zo heeeel erg gezond. Vooral door de saus, en de lasagnabladen. Vis is een gezonde keuze en door deze saus zal ook dat gedeelte van het gerecht gezonder worden!

Nodig:
Oven
Ovenschaal
Keukenmachine/blender
Wokpan/braadpan
Steelpan

Komtieeee!

Het recept voor 4 personen:
Kaas:
- Zakje geraspte kaas
- Bolletje mozzarella

Saus:
- 8 tomaten
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- tijm (half zakje)
- Italiaanse kruiden
- peper en zout
- 1 el mascarpone
- 4 el tomaten ketchup
- klein handje geraspte kaas

Lasagnabladen:
Ik koop ze eigenlijk gewoon altijd omdat zelf pasta maken langer duurt en meer inspanning kost. Je bent met dit gerecht al redelijk wat tijd kwijt, dus is dit een handig hulpje.
Wil je toch zelf de lasagnabladen maken, stuur dan even een reply, dan krijg je het recept!

Vis:
- 3 - 4 witvisjes (koolvis/tilapiafilet/pangasiusfilet)
Wat ik wel belangrijk vind om te zeggen over vis, is dat vis niet duur hoeft te zijn. Ik gebruik zelf heel vaak vis uit de diepvries. Waarom? Het is goedkoop en makkelijk. Ik kan het gebruiken wanneer ik wil, als ik het op tijd laat ontdooien. Maar dat gaat altijd snel met vis. Natuurlijk is er smaakverschil met verse vis van de visboer en die uit de diepvries. Maar voor een gerecht als dit, zou ik zeker niet twijfelen en gewoon voor de goedkope versie gaan.

Pesto:
Je kan hem kant en klaar kopen, maar dan krijg je nooit de kwaliteit zoals je hem zelf maakt. Ik heb zelf een heerlijk pestorecept ontworpen.
- 2 handen bladspinazie
- 6 - 7 sweet chili kroepoek chipjes
- 1 teentje knoflook
- een handje oude, pittige, geraspte kaas
- citroensap
- olijfolie
- 1,5 tl basilicum
Om de pesto zelf te maken heb je een keukenmachine of blender nodig.

Groenten:
- 2 grote winterpeen
- 1 prei
- 150 gram bladspinazie



Dit is de receptuur. En nu gaan we het toepassen!

Begin met de pesto, liefst een dag van te voren, maar je kan hem ook 2 dagen van te voren maken. De pesto krijgt meer dikte als hij een dag of 2 heeft gestaan. Maar vers is ook prima.
Gooi de bladspinazie, kroepoek, knoflook, basilicum en citroensap in de blender. Mix dit.

Doe nu de geraspte kaas erbij. En weer mixen.

Olijfolie bij het mengsel wat draaiende is in de keukenmachine gieten. Doe dit op gevoel, als het een goede gladde massa is, is het goed en laat je het nog een minuut op middelhoge stand doormalen.
Schrik niet, er mag best veel olijfolie bij.

En voila! Pesto it is!

Zet trouwens je oven even op 180 graden! Laat hem voorverwarmen.

Hierna is het belangrijk dat je de saus maakt.
Snijd alle ingredienten op stukjes. Zoals jij 't wil. De wortel moet je niet te groot laten, want die gaart minder snel dan alle andere groenten.
Ik vind het zonde om niet alle groenten te gebruiken dus ik strooi een beetje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook en rode ui.
De tomaten erin en vuur middelhoog zodat het een tomatenprutje kan worden.
Peper en zout erbij
Italiaanse kruiden erbij
Tijm erbij
En dit laat je zo 10 minuten lekker doorkoken.
Tussendoor moet je even proeven. Is het op smaak? Zo niet, dan nog wat peper en zout erbij. Ondertussen zet je het vuur wat lager en gooi je er 4 eetlepels ketchup erbij. Laat dit zachtjes wat koken en proef ondertussen weer.
Gooi de mascarpone erbij en proef weer. Zout en peper naar smaak erbij.
Vlak voor dat je de saus in je ovenschaal doet, doe je het handje kaas erbij.



Terwijl je sausje opstaan kan je de vis even heeeel kort aanbakken. Doe olie in je pan en laat de visjes even de hete pan raken aan allebei de kanten. Leg de visjes terug (op folie of bord) en besmeer ze met de pesto die je gemaakt hebt.



Nu de groenten.
Je hebt alles op stukjes gesneden, behalve de bladspinazie, die hoef je niet te snijden.
Gooi eerst de wortel in de hete pan met olijfolie (en als je wil een beetje boter voor de romige smaak). Laat dit 5 minuten op hoog vuur bakken.
De prei erbij en ook dit mag 3 - 5 minuten meebakken.
Als laatst de bladspinazie erbij, en laat ze slinken. 4 minuutjes is voldoende.
Strooi een beetje peper en zout over het groenteprutje.

OKE!
Nu kunnen we de ovenschaal gaan inrichten

Fishytower goes like this:
- Eerst een laagje lasagnabladen
- Visjes
- Saus
- Groenten
- Lasangabladen
- Visjes
- Saus
- Geraspte kaas
- Mozzarella



In de voorverwarme oven (180 graden) voor 30 - 40 minuutjes
Het gerecht is goed als je er in prikt en voelt dat de bladen zacht zijn.

Dan zou dit het eindresultaat kunnen zijn:


Smakelijk eten!

En opmerkingen/toevoegingen/vragen worden erg gewaardeerd en zijn dus meer dan welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen